用新浪微博登录

只需一步,快速搞定

用新浪微博登录

只需一步,快速搞定

賽道:八復晴 車種:AE86

LV 5.会员

楼主
八方原復路<br/>貨車---AE86M<br/><br/>oint A<br/>頭段路取盡最短行車線,右邊先扭右再膠一下盡油過(1號紅圈),自後行貼左線準備第二隻彎(2號紅圈),彎前預早少少硬膠in-in-out去右線逆甩膠3野(慢慢膠唔駛快)入第三隻彎(3號紅圈),出彎行貼左線,會有155km/h既速度.來到六連彎(4號位),左邊有一個黃色路牌,大約過左路牌後一個車位開始放油逆甩去右線入第一隻彎,彎心140km/h踩油,盡油轉第二隻彎.重點係第一隻彎唔好扭過龍,同第二隻彎扭軑慢少少,之後4隻彎取盡最短路綫全油過,出彎146-147km/h,155km/h通過cp1<br/><br/>Point B<br/>第一隻彎,在紅圈位置扭盡緊貼左線,自後立即逆甩扭軑硬膠踩brake(先扭向左,然後硬膠,再踩brake),135km/h彎心137km/h出彎,出彎立即扭向右,硬膠放油入彎心,彎心124-126km/h踩油落4波,做呢兩隻彎動作要快,貼盡彎心先可以高速通過唔hi尾<br/><br/>Point C<br/>通過前面兩隻彎後全油來到第一個紅圈點,這裡彎前膠一下盡量貼右邊行,接著來到隊道口.<br/>左彎:隊道口前半個車位逆甩,然後落4波放油,129-130km/h踩油<br/>右彎:這彎由淺入深,先扭半軑,然後膠2野,放一下油再入彎,放油時間唔駛咁長,否則便會因太慢撞彎心,放一下踩返油就OK,彎心130-133km/h<br/><br/>Point D<br/>連彎4隻,落3波重brake入第一隻,再放多d油入第二隻,第三隻都係放油過,但係唔駛放咁多,放開踩返油就得,出彎緊貼右線上4波再全油扭向左硬膠,4隻彎必需盡貼彎心,唔夠貼彎心就會hi尾,116km/h出彎.<br/>4連彎會直接影響cp3 &amp; cp4既時間,炒鑊金就乜都無晒<br/><br/>Point E<br/>紅圈位膠入去縮短行車線,然後將後面既S彎拉直,通過cp3<br/><br/>Point F<br/>cp4大右彎一隻,到這裡應該有160以上速度,呢隻彎基本上轉完左邊巳經要準備逆甩,然後將軑扭向右放油,彎心150-151km/h踩油.如果車速唔夠高會好易hi尾的,車速唔夠高的話放油到148km/h都可以,最緊要唔好撞,因為此乃重點彎之二,會直接影響cp4時間<br/><br/>Point G<br/>大右彎後既連彎全部盡油去(扭完左邊扭右邊無得停),直至一隻要放油既左彎,係圖中位置放一下油再踩返油,然後全油扭向右彎彎心,出彎緊貼右線準備下一隻左彎,圖中直路位置開始放油,彎前踩油入左彎(踩油位置如圖示),然後再放一下油轉入右彎,右線出彎放一下油入第3隻左彎,然後盡油轉向右彎,速度最少要有139-141km/h<br/><br/>註1: 做出黎既時間夠入22-23秒架喇(無撞尾大約有22秒頭,間中hi尾都會有23秒頭)<br/>註2: 如果cp1 6連彎做唔倒5波入彎147km/h出彎,唔緊要,可以用第二個方法入彎---彎前落4波brake到138km/h入第一隻彎,然後un一下油入第二隻再上5波,出彎都會有143km/h,呢個速度只係同上述相差約0.3-0.5秒,最緊要重點彎做得好

LV 7.会员

沙发
做人要厚道,看贴要回复

LV 3.会员

板凳
谢谢楼主拉 呵呵 [s:2]

LV 4.会员

地板
繁体看的好累

LV 7.会员

没到那种境界,大概过几个月才看的懂
ID: K·    
全改车种:R8  E4  AE86  E5  E3  GC8V EK9 E7 SW20 CAP RPS13改 R32 GDB FDⅥ型 ST205  FDⅠ型 BNR34 S14Q

你可以怀疑我的对战水平,可以忽略我的TA能力,但绝不能质疑我改车的速度